veiligheidssluitingen

Waarschijnlijk is het eerste waar je aan denkt bij een veiligheidssluiting een baby of jong kind, maar ook bij allerlei gereedschap tref je speciale sloten aan die de veiligheid bevorderen.

Een veiligheidssluiting in een auto:

Dit is het zogenaamde kinderslot. Een kinderslot zat al in een auto lang voordat er kinderzitjes waren. De kinderen zaten vroeger gewoon ‘los’ op de achterbank. Om te voorkomen dat een kind tijdens de autorit het portier openmaakte, zat er in de zijkant van de deur een handeltje. Door dit omhoog of omlaag te schuiven, werd het kinderslot in-of uitgeschakeld. De auto kon alleen vanaf de buitenkant geopend worden.

veiligheidssluitingen

Veiligheidssluitingen in huis:

Als je een baby krijgt en die baby gaat op een gegeven moment de wereld verkennen door te gaan kruipen, loeren er overal in huis gevaren. Zulke gevaren zijn nooit helemaal uit te sluiten; het blijft constant opletten met een jong kind in huis. Om het gevaar wat in te perken zijn er verschillende soorten veiligheidssluitingen te koop die je aan de binnenkant of de buitenkant van deurtjes kan plaatsen. Ook zijn er speciale sluitingen op ramen en deuren te koop. Deze hoeven niet speciaal voor een baby te zijn, maar zorgen er ook voor om inbrekers buiten je huis te houden.

Veiligheidssluitingen op materialen voor baby’s:

Vóór de papieren luier zijn intrede deed, gebruikten ouders de katoenen luiers. Deze luiers werden vastgemaakt met veiligheidsspelden: Niet iedere veiligheidsspeld gaf zo’n veiligheid dat hij niet kon openspringen, maar er waren, en zijn, veiligheidsspelden met een extra beveiliging eraan: een soort schuifje dat over de speld geschoven kan worden als de luier vastgespeld was. Het scheelde zeker heel wat babygehuil.

Een veiligheidssluiting op machines:

Op veel gereedschap zit ook een extra beveiliging: denk alleen maar aan tuingereedschap: Op snoeischaren, heggenscharen en andere scherpe gereedschapssoorten zitten beveiligingen die ervoor zorgen dat je zo veilig mogelijk met deze apparaten kan werken. Veel beveiligingen zijn dan ook wettelijk verplicht. Let bij de aankoop van machines waarbij je jezelf kan verwonden hier dus altijd goed op!