Mandarijnen vinden hun oorsprong in China, afkomstig uit de landen van Zuidoost-Azië en de Filippijnen. Het fruit verspreidde zich via Azië en uiteindelijk in de 19e eeuw naar de westerse wereld. Tegenwoordig groeit de mandarijnenboom binnen in alle klimaten. Mandarijnen hebben een geel tot oranjekleurige schil die gemakkelijk kan worden verwijderd. De vrucht is zoet en vlezig.

Mandarijnenboom binnen zetten

De mandarijnenboom binnen wordt beschouwd als de vruchten van geluk en overvloed. Ze geuren ook erg ontspannend , zoals een mix van energie en vrolijkheid.

De altijd groene mandarijnboom is een kleine, ronde citrusboom met slanke, hangende takken en smalle, donkergroene bladeren. In de lente verschijnen delicate, geurige witte bloesems die ofwel worden bestoven door insecten of via apomixis (zelfbestuiving).

Er zijn verschillende soorten van deze plant, waaronder mandarijnen, een diep oranjerode hybride soort afkomstig uit Tanger en de clementine uit Algerije.

De plant houdt echter niet van vrieskou en wordt in Nederland dus niet buiten in volle grond geplaatst. Dit betekent niet dat de plant niet vanaf de lente buiten mag gezet worden, integendeel. Ze geniet van de zon en het licht ook vanaf een balkon of terras!

Tips voor de beste luchtvochtigheid

De meeste mandarijnenboom binnen gekweekt, hebben relatief weinig luchtvochtigheid in tegenstelling tot hun natuurlijke omgeving, meestal niet meer dan 15%.Een aanzienlijk hogere luchtvochtigheid binnenshuis is goed voor de planten, maar niet goed voor jou of je huis. Er zijn echter een aantal manieren waarop u de luchtvochtigheid van de mandarijnenboom binnen kunt verhogen zonder uw persoonlijke omgeving ernstig te beschadigen.

  • U kunt vocht toevoegen met een luchtbevochtiger.
  • Cluster uw planten in strakke groepen. Alle planten ademen van nature vocht uit via hun bladeren. Dit ontstaat door citrus- en andere kamerplanten bij elkaar te brengen.
  • Het loof van de bomen besproeien met een simpele verstuiver is een goede manier om citrus te helpen omgaan met het binnenklimaat.