Makelaar

Als je een huis gaat kopen en gebruik maakt van de diensten van een makelaar, dan worden er vaak veel zorgen voor jou uit handen genomen. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen zaken uit te zoeken met betrekking tot het bieden op de woning en je maakt gebruik van de diensten van iemand die kennis heeft van de lokale markt. Dat is vooral belangrijk als je een huis wilt kopen of verkopen.

Door kennis van de lokale markt weet je bijvoorbeeld welke prijzen er gangbaar zijn voor het type woning dat je wilt kopen of verkopen. Ook kun je er zo eenvoudig achter komen of de buurt waarin je zoekt ook geschikt is en aansluit bij de wensen die jij hebt. In de makelaardij worden dan ook veel verschillende soorten begrippen en termen gebruikt.

Termen

Er zijn veel manieren in de makelaardij om bepaalde zaken te omschrijven. Er worden dan ook veel verschillende termen gebruikt die je misschien onbekend in de oren zullen klinken. Wat is bijvoorbeeld een aankooptraject? Wat wordt er bedoeld met courtage? Wat is een maisonnette en wat is de NVM? Allemaal termen die belangrijk kunnen zijn voor het proces dat jij ingaat samen met de makelaar. Om duidelijkheid te scheppen over wat alle termen betekenen kun je eenvoudig zoeken in een lijst met verschillende termen. Bekijk deze handige begrippenlijst om te ontdekken wat er bedoeld wordt met specifieke termen die door jouw makelaar of bijvoorbeeld door een verkopende partij gebruikt worden.

Weet waar je over praat

Als je een huis wilt kopen of verkopen is het belangrijk dat je weet waar het over gaat als er een bepaalde term gebruikt wordt. Natuurlijk kun je vragen aan de makelaar of aan iemand anders wat er bedoeld wordt met een bepaalde term, maar het is wel handig dat je voorafgaand aan het proces van zoeken, kopen, verkopen of huren weet wat de gangbare termen zijn voor bepaalde zaken.

Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat de NVM de overkoepelende organisatie is waar de meeste makelaars in Nederland bij aangesloten zijn, de courtage is de vergoeding die je betaald aan de makelaar bij het kopen of verkopen van een huis en een aankooptraject is het volledige proces dat je met de makelaar doorloopt voor het kopen van een woning. Ben je benieuwd naar andere begrippen, kijk dan snel in de lijst.